Magten i dragten

Fletter, floshatte og finurlige detaljer- de hollandske bønder forstod, at pynte sig og vise deres rigdom i deres overdådige dragter. Vidste du, at amagerdragten kunne fortælle om, hvad en persons status var? Og status, det var noget, som de dygtige amagerbønder gik op i! For de var ikke blot almindelig bøndere, men særlige udvalgte af kongen.

I undervisningsforløbet får eleverne viden om, hvilken rolle tøjet spillede for Amagerbønderne, og hvordan de brugte det til at fremhæve rigdom og deres sociale status overfor andre. Dragterne blev et brand og levende reklame for københavnerne, når de skulle købe friske grøntsager på torvet. 

Julius Exner malede amagerbønderne i deres flotte dragter. Motiverne blev populære, og efterhånden pyntede de i mange danske hjem. I undervisningsforløbet ser vi på malerierne og taler om og diskuterer, hvordan amagerbønderne fremstilles. Derefter går vi i dragtudstillingen og taler om de mange detaljer og symboler i dragten. Hvordan ser man mon, om det lille barn er en dreng eller pige, når alle små børn havde kjole på? Eller hvordan ser man, om pigen er gift eller ugift, eller om hun har fået børn? Og hvorfor er damen gemt helt væk med en underlig nederdel over hovedet? 

 

Formålet med forløbet er at:

  • eleverne opnår viden om, hvordan amagerbønderne anvendte deres dragter til at signalere status.
  • eleverne opnår kendskab til, hvordan amagerbønderne fremstilles på malerier.
  • eleverne reflekterer over, at tøjet vi vælger at bære har en betydning, både i fortiden, men i høj grad også i dag. 

Klassetrin: 2.-9. klasse (undervisningen er differentieret for indskoling, mellemtrin og udskoling)

Fag: historie

Metode: vekslen mellem oplæg og øvelser/opgaver/diskutioner 

Mål: at eleverne opnår kendskab til Amagerbøndernes særlige kultur omkring deres påklædning. 

Kontakt

Leni Larsen tlf.: 30108864 eller skoletjeneste@museumamager.dk